Çelik Konstrüksiyon Nedir?
Çelik Konstrüksiyon Nedir?
Çelik Konstrüksiyon Nedir?
Çelik Konstrüksiyon Nedir?
|
Çelik Konstrüksiyon Nedir?
Genellikle spor tesislerinde, fabrika binalarında, çelik sanayi yapılarında, uçak hangarlarında, atölyelerde, hangarlarda ve depolarda kullanılan tüm taşıyıcı sistemlerinin çelikten üretildiği özellikle deprem tehlikesi bulunan bölgelerde kurulan geniş açıklık ve yüksekliğe sahip yapı ürünlerine çelik konstrüksiyon denir. Çelik konstrüksiyon yapıları diğer taşıyıcı sistemlere oranla üstün mekanik özelliklere, uygulama kolaylığına ve statik yeteneklere sahiptir. Çelik konstrüksiyon yapılar güvenli ve ekonomik olmasının yanında hızlı kurulum ve sökülüp başka yere taşınma açısından da büyük kolaylık sağlar.
Neden Çelik Konstrüksiyon?
Yapılarda beton yerine çelik kullanılmasının bazı sebepleri bulunmaktadır
1-) Çelik sağlamlığı, direnci ve dayanıklılığı ile beton ve tahta yapılara göre daha avantajlıdır.
2-) Kötü zeminli bölgelere uyumlu, taşıdığı yüke oranla daha az yer kaplıyor.
3-) Uzama, esneme ve yük altında şekil değiştirip yükleme kalkınca eski mukavemetini sürdürebiliyor.
4-) Esnek yapısı sayesinde deprem sırasında sallanır fakat yıkılmaz, ayrıca bu yapıların duvarlarıda çelikten üretildiği için yalnızca kolon ve kirişlere yük bindirilmeyip yıkılma riski azaltılmış olur.
5-) Çelik konstrüksiyon yapıların montajı ve imalat süreleri diğer yapılara oranla çok daha kısadır. Bu sebeple proje ve maliyetlendirme masraflarını minimum düzeye düşürmektedir.
6-) Çelik konstrüksiyon yapılar sayesinde endüstriyel yapıların geniş açıklıkları kolonsuz ve yer taşıyıcısız kurulabiliyor ve bu sayede yapıların maliyeti azaltıldığı gibi yapıda daha estetik bir görüntü elde edilebilir.
7-) Kurulumu sırasında hava şartlarının bir önemi bulunmayıp kullanılan iş gücüne bağlı olarak kesintisiz çalışma ve kurulum imkanı sağlamaktadır.
😎 Yapı mimarisinde sınırsız çözüm imkanı sunarak mimaride değişim yapmak gerektiğinde sorunsuz ve hızlı bir şekilde büyütülme ve küçültülme imkanı sağlar.
9-) İstenildiği takdirde tüm parçaları zafiyet vermeden sökülüp başka bir alana taşınabilir. Bu sayede kiralık arazilerde geçici çalışmalar için kurulup istenildiği takdirde başka bir alanda kullanılabilir.
10-) Üretimi ve test aşamaları şantiyede yapıldığı için kurulum sonrası dayanıklılığı ve güvenliği en üst seviyede tutularak aynı zamanda yüksek markajdaki hataların önüne geçilmiş olur.
Çelik Konstrüksiyon Yapıların Ömrü Ne Kadardır?
Çelik konstrüksiyon yapıların ömrü saf metalden üretildikleri için diğer beton yapılara oranla oldukça uzundur. Örneğin çelik yapılar beton yapılar gibi zamanla korozyona uğramaz ve yıpranma, çatlama gibi durumlar gözlenmez. Ayrıca beton yapılarda tesisat montajı bir kere yapılır ve artık değiştirilmesi mümkün değildir. Oysa ki çelik konstrüksiyon yapılarda istenildiği an tesisat yapıları yenilenebilmektedir. Ayrıca beton yapılarda telefon kabloları, duvar içlerinden geçen elektrik tesisatları, elektronik donanımlar vb. değiştirilmesi ve yenilenmesi çok zorken çelik konstürksiyon yapılarda bu değişimler ve yenilemeler çok rahat yapılabilmektedir. Tüm bu yenileme çalışmalarının rahat yapılabilmesi çelik konstrüksiyon yapıların ömrünü oldukça uzatmaktadır.
Çelik konstrüksiyon yapılarda istenilen yerlerde çıkışlar, donanımlar ve kablolar için rahatlıkla delikler açılabilir ve yapı üzerinde kurulacak sisteme yönelik değişikler rahatlıkla yapılabilir.
Çelik Konstrüksiyon Büyütülmeye Elveriş Midir?
Çelik konstrüksiyon yapılar doğru tasarlandığı takdirde işlev ve dayanıklılık yönünden bir kayba uğramadan güçlendirmek, yapıya yatay ve dikey parçalar eklemek ve hatta yeni katlar dahil etmek mümkündür. İstenildiği takdirde ise eklenen parçalar yeniden sökülebilir bu sebeple çelik konstrüksiyon yapılar aynı zamanda büyütülmeye ve restorasyona oldukça açık yapılardır.